Digitalmanden logo
Digitalmanden Linkedin

Kend forskellene på ChatGPT, Gemini og Claude

I en verden, hvor kunstig intelligens (AI) spiller en stadig større rolle i vores daglige liv og forretningsdrift, kan det være udfordrende at navigere blandt de mange tilgængelige AI-værktøjer. For virksomheder, der ønsker at optimere deres marketingarbejde, er det vigtigt at forstå forskellene mellem de mest populære AI-assistenter og sprogmodeller. I dette blogindlæg får du en sammenligning mellem ChatGPT 4o, Gemini Advanced og Claude 3 Opus fra et marketing perspektiv.

Hvad er AI og hvorfor er det vigtigt?

Kunstig intelligens (AI) refererer til teknologier, der efterligner menneskelig intelligens for at lære og udføre opgaver ved hjælp af neurale netværk Fra at skrive indhold til at udvikle marketingstrategier og se sammenhænge i store datamængder kan AI effektivisere måden, vi arbejder på, og frigøre tid. Men hvilket AI-værktøj skal du vælge at arbejde med? Lad os sammenligne de tre sprogmodeller og kigge nærmere på, hvilke af dem, der kan hjælpe dig bedst.

Anvendelse af AI i marketing workflow

Du kan bl.a. bruge AI til at effektivisere din produktion af engagerende indhold, skrive fængende tekster til forskellige marketing platforme og foretage dybdegående analyser af data. Fordelen ved at bruge AI på denne måde er, at det kan effektivisere produktionsdelen af dine marketingopgaver og frigøre tid til strategi, eksekvering og monitorering.

Resultater

Ud fra en række tests af forskellige marketing-relaterede prompts, kan vi sammenligne de tre sprogmodeller og derved give et bedre indtryk af, hvordan vi som marketingfolk kan arbejde med dem til vores fordel. I min seneste test af de tre populære sprogmodeller – Gemini Advanced, ChatGPT 4o og Claude 3 Opus – har jeg undersøgt deres præstationer inden for forskellige nøgleområder:

  • Svartid
  • Brugervenlighed
  • Generel evne til at samtale og bruge det danske sprog
  • Tekstproduktion og kreativitet
  • Analytiske evner og struktur
  • Mulighed for at uploade data og dokumenter, f.eks. rapporter
KategoriGemini AdvancedChatGPT 4oClaude 3 Opus
Brugeroplevelse og svartidResponstid: 10-16 sekunder
Meget brugervenlig, intuitiv brugergrænseflade, kræver minimal teknisk viden
Responstid: 15-20 sekunderMeget brugervenlig, intuitiv brugergrænseflade, kræver minimal teknisk videnResponstid: 15-21 sekunderMeget brugervenlig, intuitiv brugergrænseflade, kræver minimal teknisk viden
Samtaleevne, engagement og sprogKlar, præcis og direkte kommunikationDirekte, klar og informativNogle gange venlig toneSimulerer menneskelig og empatisk samtale, flydende samtaleform frem for direkte
Tekstproduktion og kreativitetDetaljeret og engagerende skrivning
Bruger underoverskrifter, punktlister og metaforer
Varieret sprogbrug.Bruger både formelt og afslappet sprogInkluderer call-to-actions ved første promptBlander fakta med personligt og billedrigt sprog
Bruger minimale mængder af underoverskrifter, bruger ikke punktlister, meget sammenklemte paragraffer
Analytiske evner og strukturStærk analytisk evne
Kritisk tilgang til data og rådgivning
Leverer overskuelige og grundige resultater ved første prompt
Stærk analytisk præstation
Kritisk tilgang til data og rådgivning
Leverer overskuelige og grundige resultater ved første prompt
Overfladiske analytiske evner
Kræver dybere prompts for strukturerede resultater
Leverer vage og ustrukturerede resultater
Forholder sig ikke kritisk til data og rådgivning
Mulighed for at uploade dokumenter, f.eks. rapporterNejKun i betalt versionJa – både i betalt og gratis version

Hvilken sprogmodel skal du vælge?

Hver sprogmodel har sine styrker og svagheder. Gemini er ideel til hurtige, klare og strukturerede svar, mens ChatGPT også tilbyder klare og strukturerede svar, men tilbyder varieret og engagerende indhold med mulighed for rapport upload i den betalte version. Claude Opus giver en personlig og empatisk brugeroplevelse, men kræver dybere prompts for at opnå detaljerede analyser sammenlignet med de andre to sprogmodeller.

Det er værd at notere, at de tre sprogmodeller er trænet på forskellig vis, og derfor vil have forskellige udfald. Helt grundlæggende er de alle trænet på data fra nettet, bøger, artikler og kode, hvor Claude skiller sig ud på at være trænet på et princip om ærlighed, etisk korrekthed og åbenhed. Gemini og ChatGPT er mere funktionelle og trænet på principper som nøjagtighed og objektivitet.

Anbefalinger

Samlet set tilbyder hver sprogmodel unikke fordele, der kan være værdifulde i forskellige sammenhænge, når du arbejder med marketing. 

Claude, med sit menneskelige præg, kan være en fordelagtig sparringspartner når det gælder brainstorm af nye idéer, hvor ChatGPT og Gemini også kan være gode partnere her, er de stærkere til at udarbejde konkret marketingmateriale, da resultaterne er mere præcise, strukturerede og kreative.

Uanset hvilken AI sprogmodel du vælger, vil den kunne hjælpe dig med at effektivisere dine marketinginitiativer og frigøre tid til mere strategiske opgaver.

Kontakt